Kolačići nam pomažu u pružanju boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem naše web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
Natrag
| egom-1

Vrtuljak – zvrk, 1970.

F.P.
Opis i datacija predmeta

Vrtuljak – zvrk, 1970.  


Priča o predmetu
Početkom ožujka vidila sam na facebooku stranicu ARL Sakupljač Dubrovnik koja mi se odmah svidila kao ideja i kao priča. Htjela sam sudjelovat jer sam, znala sam da imam i ja nešto što bi se moglo donirat. Prvo sam bila lijena tražit što bi mogla donijeti, a onda gledajući fotografije već doniranih predmeta otvorila se hrpa mogućnosti. Pa sam doma našla domino, tombulu, pa staru utiju (ne onu na garbun), mlinac za kafu, spomenare, video kasete, leksikone i neke slične premete koje nisam bacila i čuvam ih. Niti jedan od tih predmeta mi nije imao priču koja sa sobom nosi neko sjećanje i emociju. A onda sam se sjetila vrtuljka.
Para mi se da smo od svih igračaka koje smo imali braća i ja najviše izigrali s ovim vrtuljkom, najčešće se igralo kad bi nas ćaća zaćero u postelju (bez večere) i u kišnim popodnevima, kad nismo skakali po stablima ili po ulici.  Gdje god smo išli sa sobom smo nosili vrtuljak, vrtuljak se vrtio u Stonu u babe kad bi tamo išli prespavat ili na „ljetovanje“. Najčešće se ipak vrtio u kominu na trpezi u našoj kući na Brgatu. Nekad smo igrali sa zrnima graha, a nekad sa „gvozdama“, tako smo zvali kovanice dinara, kasnije i kuna. I danas se sjećam tog osjećaja i ushita, radosti moje i veselja koji bi me preplavio kad bi dobivala, ono kad vrtuljak ferma i padne, a piše  „Uzmi sve“. Nije bilo veće sreće, a i onog lošeg momenta kad bi pisalo „Daj 2“. „Daj dva“ je bio kraj svijeta. Vrtuljak se vrtio i u grubim vremenima rata kad smo kao izbjeglice u hotelu Minčeta u hotelskoj sobi čekali da sve prođe. Nije prolazilo. Prebacili su nas u Hotel Imperijal i tamo se vrtuljak vrtio sad s nekim novim prijateljima i nekom drugom djecom iz Župe i Konavala. Onda je prošlo.
Mojoj djeci je vrtuljak dosadan, nikad se s njim nisu igrali, a prevrnut na „Uzmi sve“ ostao je u jednoj kutiji s koncima. Došla je korona trebalo je ostat doma.
Znate li ko se zavrtio ?

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Art radionice Lazareti.