Kolačići nam pomažu u pružanju boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem naše web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
Natrag
| egom-1

Toster marke Hageka 1971

V.K.

Opis i datacija predmeta
Toster marke Hageka 1971

Priča o predmetu  
Proizvođač: Elektrotehnika i oprema Hans-Georg Krüger – HAGEKA
Bakelitna ručice i stopala u kombinaciji s kromom čine ovaj pravokutni toster. Metalni bočni dijelovi mogu se otvoriti i zatvoriti za stavljanje kruha kojeg želite tostirati. Unutra su grijači elementi, odvojeni rešetkama, radi sigurnosti korisnika. Na jednoj strani nalazi se crni plastični prekidač, a na suprotnoj strani E-priključak, također na donjem dijelu tostera nalazi se  pločica proizvođača gdje je napisan tip proizvoda F. 2.2.-69.
Jakost tostera je 400 W i radi na mreži od 220 V, te je godina proizvodnje 1971.

Ovakvi tosteri proizvodili su se u Istočnoj Njemačkoj (GDR) između 1950. – 1974. godine.

Toster je i danas u radnom stanju kao i pripadajući mu originalni kabel za električno napajanje.
Ako zanemarimo  minimalne znakove starenja (ruzinu) i habanja ovaj toster je u odličnom stanju. Dobili smo ga na rego od jednog priznatog hrvatskog akademika i znanstvenika.
Jedini razlog zašto ga nisam bacila je zato što radi. Reko bi moj muž ovaj toster ti je ko Johnnie Walker - (still) going strong.
Od te davne 1971. godine kupila sam desetke tostera i svi su završili u smeću, ovaj nije.
Kad sam čula za Sakupljačku akciju i izložbu u Art radionici Lazareti misllia sam se što bi mogla odnijeti, a da mi nije osobna uspomena, a da opet ima neku priču? Onda nam je došla korona ( COVID 19) i preporuka da ostanemo doma. Kad stojiš doma onda raspremaš. U jednom od raspremanja u dnu kredence naletila sam na nikad bačeni toster. Zaslužio je doć na Sakupljača i predstavit se svekolikoj publici. 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Art radionice Lazareti.