Kolačići nam pomažu u pružanju boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem naše web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
Natrag

Spomenar

| kcmz-1

Nonin spomenar, 1939./1940.

K.Č.

Opis i datacija predmeta (što je to?)

  1. Nonin spomenar, 1939./40. 

 

Osobno sjećanje vezano za predmet i / ili njegova priča (zašto ste ga zadržali? Kako ste došli u posjed ovo g predmeta?  Zašto ste ga donijeli / zašto je relevantan temi?)

Spomenari su mi zanimljivi iz više razloga.Prvenstveno zato što ima nekih formula koje se nisu promijenile od njenih vremena do mojih. Primjerice, „piši briši, ali znaj, listove mi ne kidaj!“, uvijanje kantuna stranica itd. U naše vrijeme osnovne škole spomenara je bilo, ali nisu bili tolika institucija. Više sam imala spomenar jer mi je mama rekla da bi bilo super da imam spomenar. Kod nas su više bili u modi leksikoni koji nikad nisu imali toliku težinu niti toliku emotivnu vrijednost, a koliku su spomenari imali za moju mamu i moju nonu. Za nonu to znam jer ona je tip osobe koja baca sve i svašta, ne mogu reći da je bila minimalist u životu, ali nije voljela da je predmeti opterećuju. Ti spomenari su u njenom ormaru gdje je držala dokumente i slične stvari, držali jedno posebno mjesto, nije bilo ništa na njima nabacano i tako dalje. Držala je do njih. Većina imena u spomenaru meni danas ne znače ništa, svega par njih prepoznajem, ali ipak su ostavili neki trag u vremenu. Također, zanimljivo mi je koliko su se ljudi više trudili oko spomenara, to je velika razlika koju primjećujem između njene i moje generacije. Neka od njih su prava mala umjetnička djela, što se crtanja tiče, neki su kao kolaž, neki su se potrudili s pisanjem. Jako su mi zanimljive baš te neke male formule, te neke pjesme koje su standard i koje se ponavljaju. Može se baš vidjeti da je postojao taj neki model koji se onda kopirao i bio standard.

 

Koja je vaša motivacija za sudjelovanje (zašto ste odlučili sudjelovati; što očekujete od ove izložbe, što biste voljeli vidjeti?)

Meni je sve što se tiče skupljanja stvari i skupljanja starih stvari super zanimljivo. Majka i ja smo osobe koje ništa živo ne bacaju i volimo skupljati. Zanimljivo mi je i kopati po starim stvarima, tako da mi je ovo vrlo zanimljiva stvar. Mislim da će ova izložba izgledati kao moj portun ili jedna od onih soba koja se nalazi u većini starijih kuća u Dubrovniku, gdje obitelji već neko vrijeme živi. Jer svi mi smo pomalo horderi, svi mi skupljamo i nakupljamo neki talog prethodnih generacija i mislim da će ova izložba otprilike biti kao tako nešto. Dnevni boravak jedne malo neurednije osobe.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Art radionice Lazareti.