Kolačići nam pomažu u pružanju boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem naše web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
Natrag

Polaroid fotografija

| kcmz-1

Polaroid fotografija iz obiteljske arhive, snimljena negdje sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća

O. F.

Opis i datacija predmeta

Polaroid fotografija iz obiteljske arhive, snimljena negdje sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća

Osobno sjećanje vezano za predmet i / ili njegova priča

Fotografija snimljena negdje sredinom osamdesetih godina (ne znamo točnu godinu) prikazuje dvojicu muškaraca u intenzivnom radu, mog djeda i njegovog rođaka koji susjedima na Gorici pomažu iskopati temelje za nadogradnju stambenog prostora. Na fotografiji je zamrznut trenutak u kojem je iz nesinkronizirane koreografije protagonista moguće iščitati puni opseg pokreta i shvatiti intenzitet radnje, a mali prostorni obuhvat moguće je iščitati uz pomoć zelene ograde (svi smo već zaboravili da su ograde jednom bile zelene, danas su bijele) koja je dvojicu radnika stisnula u minimalni prostor u kojem njihovi pokreti izgledaju nestvarno i u opasnoj disproporciji. Po tome kako su obučeni možemo zaključiti da je snimljena tijekom ljeta. U pozadini se vidi brijeg koji više ne postoji jer je na tom mjestu devedesetih ugurana još jedna zgrada.

Ovu sam fotografiju odabrao zato što je, uz neke sentimentalne ili estetske kvalitete i paradigmatska za shvaćanje našeg kolektivnog poimanja kvalitete životnog prostora. Iako je na njoj zabilježena radost malog čovjeka koji sebi ili bližnjima u zajednici može osigurati ono što doživljava povećanjem kvalitete života, na njoj je zabilježen i trenutak s početka jednog procesa koji će kroz niz partikularnih inicijativa gotovo svih svojih stanovnika ovo gradsko naselje, korak po korak transformirati povećavajući broj izgrađenih kvadrata, smanjujući zelene površine ili broj parkirnih mjesta i koji će kulminirati prenamjenom i nadogradnjom garaža u stambene prostore ili maksimalnom izgradnjom na skučenom prostoru na prilazu naselju u strukturi višekatnih bedema

Koja je vaša motivacija za sudjelovanje

Predmeti u našim ili životima drugih imaju neku povijest i u pravilu su vezani uz neka sjećanja koja proizvode i neka značenja. Našim cjeloživotnim sazrijevanjem i ta se značenja mijenjaju.

Fascinira me potencijal okupljanja tih sjećanja i mogućnost nebrojenih značenja koja mogu proizvesti u očima kolektivnog promatrača, u zajednici. Uz radosno okupljanje oko uspomena nadam se da ćemo iz ovoga nešto i naučiti, kao pojedinci i kao zajednica.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Art radionice Lazareti.