Kolačići nam pomažu u pružanju boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem naše web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
Natrag

Lerove patke

| egom-1

14 plastičnih pataka iz Lerove predstave „Noć u domu radost“, 1986.

Teatar Lero
Opis i datacija predmeta

14 plastičnih pataka iz Lerove predstave „Noć u domu radost“, 1986.

Osobno sjećanje vezano za predmet i / ili njegova priča (zašto ste ga zadržali? Kako ste došli u posjed ovo g predmeta?  Zašto ste ga donijeli / zašto je relevantan temi?)
Ovo su plastični patci koji su korišteni u Lerovoj predstavi „Noć u domu radost“ koja je rađena i premijerno izvedena u klubu mladih „Zelena naranča“ 1986. godine. Selili su s nama već šest – sedam puta iz raznih prostora. Mi ih strašno volimo. Žive u jednoj kutiji, u jednom sanduku gdje će se opet vratiti, a možda će opet i zaigrati, tko to zna! Na fotografiji se vidi početak predstave i kako su bili složeni, a ostale informacije su u programu. To je bila predstava bez teksta, oni su sve govorili, kva kva kva! Na početku predstave stajali su na podu i onda bi došla jedna velika crna djevojka s crnom vrećom i onda ih je kupila, ali kako ih je kupila! To je bilo nešto za vidjeti!

Još jedna osobitost te predstave je što je bila ta limena kutija koja je imala dimenzije 2m dubine, 2m širine i 2m visine i u jednom trenutku je bilo šest cura unutra. Imale su dva mala izlaza, sve se događalo unutar te kutije, a kako nismo imali nikakvu  rasvjetu,  koristili smo šterike i različitim micanjima su se dobivale posebne slike putem sjena i svjetla, a pošto je to bio aluminij uglačani, imao je svoju refleksiju. Tako da se tijekom cijele predstave nije koristila električna rasvjeta osim na kraju kad je trebao biti aplauz. Kad smo negdje s njom nastupali znam da tehničari pitali da gdje su čavli, čudili su se kako ta kutija stoji, a da se ne ruši. Koristili smo stolarske morse kao učvršćenje jer čavle nismo mogli upotrebljavati pošto bi brzo uništili drvene okvire na kojima su aluminijske ploče stale. Zanimljivo je i da smo s ovom predstavom gostovali u Solunu što je bilo prvo naše gostovanje vani, na Biennalu gradova Mediterana, a to su danas ovi Europski gradovi kulture.
I vrlo bitno, patke morate micati po prostoru, staviti na sunce kao vrtne patuljke, i voditi ih u šetnju!

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Art radionice Lazareti.