Kolačići nam pomažu u pružanju boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem naše web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
Natrag
| egom-1

Karić, oko 1975. godine

I.Đ. M.
Opis i datacija predmeta

Karić,  oko 1975. godine

Priča o predmetu / osobno sjećanje
Ovaj karić izradio je moj otac  Đuro, marangun u radioni pored Akvarija. U stvari, izradio je dva identična; jednog za mene, drugog za mog tada nerazdvojnog prijatelja Pimpeka. Bilo je to otprilike 1975. godine, kad mi je bilo devet godina. Karićali smo se uglavnom na asfaltu (asvaltu!) između vrata od Ploča i ulaza na Peskariju. Buka koja je odzvanjala između zidina je bio dio uzbuđenja i čari vožnje, a neodobravanje pokojeg prolaznika davalo nam je potvrdu da smo prava mala dubrovačka mularija, i u tom smo uživali.

Naljepnice na kariću, izgleda, došle su u valovima. Štedionica mladih je vrlo zastupljena u prvom sloju, kao i neke sličice sa životinjama, vjerojatno Kolynosove. Onda dolazi val sličica automobila, pa muzičara. No izdvojio bih Dinamovu naljepnicu, ipak sam bio jedini dinamovac na Prijekome. Pa zastavu Nizozemske, ko da je naša! No jedino Gatsby naljepnica ima vlastitu priču: moja majka Ana radila je na konfekciji u robnoj kući Minčeta i jednom kad su išli u nabavu u Sloveniju skoknuli su do Trsta, odakle mi je, na moju neizmjernu i očigledno duboku radost – još se svega sjećam! – donijela rebe sa bijesnim imenom Gatsby. Čuj, Gatsby!

Kao sin jedinac kojem su roditelji ugađali, možda i previše, imao sam plastični narančasti auto Porche, onaj na pedale, pa dvije bicikle, pa bezbroj skejtborda, ili skuda, kako smo ih zvali zahvaljujući prvoj koju smo vidjeli, koju je donio neki tamo useljenik iz Engleske, no ništa od tih predmeta više nemam, jedino ovaj karić. Em je originalan, em ga je izradio moj otac, pa je ujedno sjećanje na jedu epohu mog života i mog grada, te na dragu mi osobu. A da ne kažem da je jedinstven jer su drugi bili na čavle, pa kad bi naišli na rupu ili nešto, slomili bi se. Ovaj je na šarafe i traje evo vječno, ima 40 i nešto godina.  Donio sam ga jer ovakvih karića na baline više nema.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Art radionice Lazareti.