Kolačići nam pomažu u pružanju boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem naše web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
Natrag

Igračke

| egom-1

Kolekcija sačuvanih igračaka iz osamdesetih godina, kakve smo svi imali

L.B.
Opis i datacija predmeta

Kolekcija sačuvanih igračaka iz osamdesetih godina, kakve smo svi imali


Priča o predmetima / osobna sjećanja
Većina predmeta vezana je za moje djetinjstvo u Gradu, ljude kojih više nema, odrastanje. Podsjeća i na promjene života koje se danas čine kao da su oduvijek bile tu.  Sve ove igračke kupljene su u butizi od igračaka, jedinoj za koju smo tada znali, onoj na Stradunu te u butizi Jugoplastike, većina ih je kupljena do 1985. godine. Većinu sam kupovala od svoje ušteđevine, ali znate kako je kupila baba, kupila none, dobila za rođendan.


Gumeni čombi, vesele igračkice iz butige od igračaka i čombi nogometaši, ovi drugi su iz Jugoplastike, bili su privjesci pa smo im brat i ja digli metalni dio da bi postali dio ekipe iz „igračaka“.  Proizvodili su ih Biserka i Jugoplastika.
Kolica i postelju sam sredinom osamdesetih od ušteđevine kupila sebi za Sv. Vlaha na sajmu u Lazaretima. Unutra je bila beba s čučom, mala plastična, obična...imam i nju negdje. U biti sam htjela kolijevku i kolica za moju novu Barbi, pa sam tu bebu deložirala.


Klavir je dio namještaja za lutke, a imam još i kamin, fotelje, kauč, radio, stol, ali i kadu i umivaonik. Kad je Barbi došla 1987. nemilosrdno je deložirala i one male gumene igračke koje su do tad sretno živjele u tom namještaju. Imam bebe/lutke svake fele, sve moguće i velike gumene igračke (Paja Patka) poput onih pataka koji su već na Sakupljaču, popriličan broj slikovnica i veliku količinu beba od papira, Lu i Cico iz Politikinog zabavnika.


Imam toga ohoho. Dakle nema posebne priče, sve su to podsjetnici na lijepe uspomene.
Gusta me ova ideja i općenito podržavam evociranje uspomena, pogotovo jer ih neki sačuvani predmet u trenu potakne i ako su bile davno potisnute.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Art radionice Lazareti.