Kolačići nam pomažu u pružanju boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem naše web stranice pristajete na upotrebu kolačića.
Natrag

Fotoaparat Zorki

| kcmz-1

Fotoaparat ZORKI 4 (1960)

F.P.

Opis i datacija predmeta
Fotoaparat ZORKI 4 (1960)


Priča o predmetu
Priča o ovom fotoaparatu počinje u Malom Stonu gdje se moj đedo rodio, živio, bio ribar i radio u stonskoj solani. Jedan dan je došao u Ston neki Njemac u solanu među radnike i tražio smještaj. Moj  je đedo ponudio da ostane kod njega, jer su doma imali sobu viška. Kad je nakon par dan Njemac odlazio ostavio je nešto dinara (ne maraka) , izvadio film iz aparata, i poklonio aparat  đedu. Đedo nije htio uzeti aparat, ali je Njemac rekao da on nema više novaca, a da su mu učinili veliku uslugu jer su ga primili na smještaj i hranu te ga zamolio  da uzme aparat.  S ovim aparatom slikavali su se svi važni događaji u obitelji, ribarski ulovi, krštenja, rođendani i sprovodi. Kasnije kad je moja tata sedamdesetih dobio djecu đedo mu je poklonio ovaj fotoaparat i rekao mu neka sad on slikava. Aparat smo koristili do sredine 80ih, kupio se novi aparat, ovog se se spremilo u ormar s foto albumima. Kad smo 1991. u ratu spašavali svoje stvari, mama je pokupila zlato i nešto robe, a ja neke uspomene i foto albume. Ne znam zašto, ali pokupila sam i ovaj aparat.
Inače sam i sama sakupljač i pokupim sa smeća sve što me gusta, stolicu, tovjelicu, feralić, mlinac za kafu, staro veslo jer jedan dan planiram sve to nađiđat ili stavit u funkciju u nekoj svojoj konobici đe ću s ekipom pod stare dane kuhat marmelade,činit zimnicu i gradelat. Kad sam na facebooku vidila stranicu Sakupljač Dubrovnik odma mi se svidila ideja, super mi je i baš mi je drago kad znam da nisam jedina koja ne baca nego čuva stvari kojima su  vijeme i tehnološki napredak presudili.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Art radionice Lazareti.