Kolačići nam pomažu u pružanju boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem naše web stranice pristajete na upotrebu kolačića.


"Sakupljač Dubrovnik" sakupljačka je akcija i zajednička izložba održana od 16.7. do 21.8.2020. godine. Realizirana je kao jedna od aktivnosti projekta "Mjesto zajednice - razvoj društveno kulturnog centra u Lazaretima"


"Sakupljač" je imao nekoliko faza.
 

Prva faza: SKUPI

Sudionici su bili pozvani da donesu razne predmete, suvenire, fotografije, novine, novinske članke, gramofonske ploče i kasete, nevraćene video kasete, knjige, tehničke uređaje i razne dokumente vremena; iskaznice,ulaznice, plakate, svoje svakodnevne i osobne predmete, otrgnute stranice kalendara, kuharice, zaboravljene stranice albuma, dnevnika, spomenara; crteže, tekstove i druge memorabilije... ono što je upisano u biografije i kronologije grada i što ne žele zaboraviti.

 

Druga faza: SLIKAJ / RECI

Svi su se doneseni predmeti popisali, fotografirali, opisali (uz pomoć tri jednostavna pitanja o donesenim predmetima) i izložili na izložbi. Svi su predmeti vraćeni donositeljima i su-autorima nakon završetka izložbe.

(Za vrijeme Covid-19 karantene ove dvije faze su prešle i u digitalnu sferu, sudionici su nam internetskim putem slali fotografije svojih predmeta i priče vezane za njih.)

 

Treća faza: SLOŽI

Prostor Art radionice Lazareti ovom akcijom i izložbom postao je privremenim „reciklažnim dvorištem“, prostorom „Sakupljača Dubrovnik“, a svakodnevni i osobni predmeti sudionika postali su glavnim protagonistima izložbe u nastajanju na kojoj smo zajedno kroz sakupljene predmete ispričali priče o nama i gradu kao zajednici.

 

Četvrta faza: IZLOŽI

Izložba je nastala kroz sam proces sakupljanja i pričanja. Donositelji predmeta bili su njezini sukreatori, protagonisti, akteri i zainteresirani posjetitelji. Izložba se stalno nadopunjavala stvarima i omogućavala je višekratno posjećivanje, bilo kao posjetitelj bilo kao sudionik i donositelj predmeta.

 

KAD?

Sakupljanje je počelo 9. ožujka i trajalo do 15. srpnja 2020. Za perioda prikupljanja predmeta i same izložbe održane su i različite radionice, razgovori, umjetničke rezidencije, performansi i kazališne predstave koje su sadržajno obogatile "Sakupljača" dajući novu dimenziju sakupljanju kao ideji.

"Sakupljač Dubrovnik" je organiziran u sklopu projekta "Mjesto zajednice - razvoj društveno-kulturnog centra Lazareti". Projekt provode Art radionica Lazareti, Udruga Deša Dubrovnik, Studentski teatar Lero, Dubrovačke ljetne igre i Grad Dubrovnik.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Art radionice Lazareti.